Historik

 

Skinnskattebergs Hembygds- och fornminnesförening höll sitt första styrelsemöte i mars 1955. I december 2005 hölls jubileumsfirande i Färna Herrgård.

Skinnskattebergs Hembygdsförening, som den numera heter, har för närvarande cirka 185 medlemmar. Som mest har föreningen haft över 400 medlemmar när Skinnskatteberg, Riddarhyttan och Färna var tillsammans i en förening.

Starten skedde torsdagen den 24 mars 1955 i Godtemplarlokalen. Ordförande för mötet var Hjalmar Jansson. 64 personer hade sökt sig till mötet och 45 av dem blev medlemmar direkt. Medlemsavgiften fastställdes till 3 kronor per år eller 50 kronor för ständig medlem.

Den 3 april konstituerade sig styrelsen. Dess förste ordförande blev kronojägare Karl Norstedt, sekreterare Valter Lindberg och kassör Lydia Bergsten. Ordförandeposten har sedan dess innehafts i tur och ordning av Vidar Jansson, Joel Österdahl, Helge Rundlöf, Doris Byttner, Lena Andersson och Olle Fernqvist. Hembygdsföreningens nuvarande ordförande är Johnny Strömberg.

Doris Byttner var ordförande 1983-1996. Hon var mycket aktiv i hembygdsarbetet. Det var under de åren som föreningen flyttade från hembygdsgården i Långviken in till Brukslängan i Skinnskatteberg.

Där har renoverats föreningslokal, kök, utställningslägenhet och museum. Muséet omfattar två lägenheter och i entrén finns både toalett och dusch.

Första föreningslokalen
Redan det första året förvärvade hembygdsföreningen det lilla huset i Långviken av Domänverket till föreningslokal, den så kallade Gammelgården. Där ute hölls sedan traditionella midsommarfester ända fram till 1986. När den gamla hembygdsgården såldes fick man startkapital till en ny föreningslokal.

I protokoll kan läsas att kommunalrådet Folke Wretman i kommunstyrelsen lade fram förslag att kommunen skulle köpa Brukslängan av Domänverket med tanke att hembygdsföreningen skulle få hyra in sig och inte längre behöva vara så trångbodda. Så skedde och det första styrelsemötet i Brukslängan hölls den 14 oktober 1986.

Sevärdheter
Skinnskattebergs Hembygdsföreningen har en stor museisamling. Allra sevärdast är stockbåten från 750-800-talet, som dykare hittade i Skärsjön i början av 1970-talet. Den skickades till Stockholm för åldersbestämning och konservering och kom tillbaka 1977.

I muséet finns många andra gamla saker, bland annat verktyg från sågverket och kolningen, strykjärn av olika modeller, höghjulig cykel och fonograf med fungerande vaxrullar och mycket mer.

Skinnskattebergs hembygdsförening är mest känd för sina traditionella midsommarfester, men arrangerar också nationaldagsfirande, sommarcafé lördagar och söndagar under juli månad.